HEADlines

Het reinigen en coaten bij Head

De vraag naar complexere assemblagevormen waarin coaten van printplaten van (grotere) componenten neemt de laatste tijd een grote vlucht. In combinatie met de toenemende seriegrootten vraagt dit om een nieuwe aanpak, waarin geautomatiseerde coatingswerkzaamheden centraal staan. Dit geldt in het bijzonder voor onze ATEX-projecten in de scheepvaart en petrochemie.

 

In het filmpje wordt de werking van het proces verder uitlegt.
Ons standaard in de machine gebruikte industriële coatingsmateriaal is een op UV-harding gebaseerd coatingsmateriaal van Humiseal. De keuze van dit coatingsmateriaal is na uitvoerig onderzoek en benchmarking gemaakt en is Mil-spec en UL-goedgekeurd. De grote mate van elasticiteit en snelle droogtijd waardoor de dekking aanmerkelijk verbetert waren daarbij belangrijke uitgangspunten. Uiteindelijk is het voor de keuze van het juiste coatings- of eventueel potting (ingieten) proces van nog groter belang om de (veld)applicatie en klimaatomstandigheden van het werkende product nauwkeurig in beeld te hebben. Pas als die gegevens bekend zijn kan er bij leveranciers die uitgebreide proeven hebben gedaan worden nagevraagd welke ervaringen zijn hebben met de verschillende coatings/pottings methoden en materialen.

Het is belangrijk om bij de assemblageaanvraag al aan te geven dat coating gewenst is. In de specificatie van het printmateriaal wordt de gewenste waarde van de oppervlakte-energie dan vastgelegd. Bij binnenkomst van de printplaat bij HEAD wordt door middel van ingangscontrole de oppervlakte-energie van het soldeermasker gecontroleerd om zodoende de ingangskwaliteit te waarborgen. Ook verdient het aanbeveling om tijdens het ontwerp al rekening te houden met het feit dat er gecoat moet gaan worden. De naald/kop van de machine moet voldoende ruimte hebben om eventuele damwandjes te kunnen leggen of vrije ruimtes mogelijk te maken. Ook zijn er bepaalde connectoren, micro schakelaars, SD-kaarthouders en "(half) open componenten" extreem gevoelig voor absorbtie van het coatingsmateriaal waardoor het component onbruikbaar zou kunnen worden. Het is verstandig rondom om 4 mm vrij te houden van componenten en via's.

Voor een optimaal coatingsproces is een perfect schone printplaat van cruciaal belang. Daarom heeft HEAD geïnvesteerd in een speciale Miele IR6002 reinigingsmachine voor printplaten. De keuze van het reinigingsmiddel dat wij gebruiken is tot stand gekomen na de proeven die bij Zestron in Zwitserland hebben plaatsgevonden. Het is belangrijk om te weten dat niet ieder component op de printplaat tegen het wasproces bestand is (sommige spoeltjes, batterijen etc.). Ook is bekend dat siliconen op de printplaat de kwaliteit van de dekking negatief beinvloeden (dewetting) en dat het wassen van de print hier geen oplossing voor biedt.
Gezamenlijk overleg en het doen van proeven wordt daarom ten zeerste aanbevolen.

Voor verder informatie, zie onze ppspresentatie-head.pps op de downloaden of neemt contact op met onze verkoopafdeling.

Contact Head

HEAD electronics BV
Ambachtsweg 17
2222 AH Katwijk

Tel: +31 (0)71 - 4029 154

Kamer van Koophandel Utrecht nr.:
28033616
BTW nr.:
NL007702140B01

© Head Electronics. All Rights Reserved.