PCB Assemblage

 • Home
 • PCB Assemblage

Werkvoorbereiding:

Als eerste stap nadat de opdracht verkregen is vindt de werkvoorbereiding en inkoop van componenten plaats.
Ieder project krijgt haar eigen werkinstructies waardoor de benodigde (proces)informatie éénduidig is vastgelegd.
Ook de wenselijkheid van bijvoorbeeld aanvullende ingangscontroles worden in samenwerking met de afdeling Inkoop in deze fase herkend en voorbereid. Wijzigingen van PCB (printplaat) en BOM (onderdelenlijst) vinden alleen plaats na overleg en goedkeuring door de opdrachtgever.

Op de afdelingen Elektronica Productie SMD en Conventioneel worden de (elektronische) componenten op de PCB geplaatst en gesoldeerd.

SMD (Surface Mounted Devices)

Wij beschikken over 2 in-line SMD lijnen. Op de lege printplaat wordt de soldeerpasta aangebracht door middel van de DEK Horizon screenprinter. Ook is in-line pasta inspectie door onze Viscom SPI mogelijk. We beschikken over de moderne Samsung SMD plaatsingsmachines SM411 en SM421waarmee componenten automatisch op de PCB worden geplaatst. Solderen vindt o.a. plaats met de Soltec My- Reflow oven die uitgerust is met 8 verwarmings- en 2 koelingszones. Inspectie vindt plaats met het Viscom type 3088 AV AOI (Automatische Optische Inspectie) en visueel. Daarnaast zijn we in staat om met behulp van het Dage X-ray Inspection System type XD7500VR specifieke soldeerverbindingen te controleren. Lottracking en intelligente feeders voor het SMD zijn onlangs geïmplementeerd waardoor de zekerheid van juiste componentplaatsing weer verder is vergroot.

SMD  - Controle

Nadat de SMD componenten op de printplaat zijn geplaatst en de deze door middel van het reflowproces zijn gesoldeerd vindt inspectie plaats. Hiervoor zijn 3 mogelijkheden:

 • Visueel
 • Automatische Optische Inspectie (AOI)
 • Röntgen / X-ray voor BGA's, QFN's en bijzondere situaties
PCB Assemblage
Conventioneel - Werkzaamheden overzicht

Nadat de SMD productiefase gereed is, worden de volgende werkzaamheden op de afdeling Conventioneel uitgevoerd:

 • componenten buigen
 • componenten knippen
 • componenten plaatsen
 • monteren van koelplaten, bedrading e.d.
 • solderen pcb: hand, golf, selectief
 • software programma laden
 • functionele testen
 • serienummers plaatsen
 • verpakken
 • verzendgereed maken

In het verlengde hiervan is het ook mogelijk om werkzaamheden op het gebied van samenbouw/mechatronica te verrichten: klimaattesten, burn-in, reinigen, coaten en ingieten van bestückte printplaten, samenstellen van meerdere printen of montage in een bijbehorende behuizing.

Conventioneel - Golfsolderen

Als de conventionele componenten handmatig op de printplaat zijn geplaatst worden de printplaten door middel van de golfsoldeermachine gesoldeerd. Dat kan zowel in een loodhoudend proces als in een loodvrij proces plaatsvinden. Voor beide soldeerprocessen is een soldeermachine in huis.: klimaattesten, burn-in, reinigen, coaten en ingieten van bestückte printplaten, samenstellen van meerdere printen of montage in een bijbehorende behuizing.

Conventioneel - Selectief solderen

Naast het handmatig solderen kunnen wij nu ook solderen door gebruik te maken van onze Selectieve Soldeermachine, type selective45-pages.pdf. Die wordt vooral ingezet voor het solderen van (grote) connectoren en in situaties waar bij de SMD en conventionele componenten zich niet aan dezelfde zijde van de printplaat bevinden. Het soldeerproces vindt onder stikstof (N2) plaats. Een loader en een unloader zorgen voor een efficiente flow van printplaten waarbij handwerk verder tot een minimum wordt beperkt. Snelheid, nauwkeurigheid en een constante kwaliteit zijn de sleutelwoorden van dit nieuwe soldeerproces. Het is belangrijk om er in het ontwerp voor te zorgen dat er ca. 5 mm rondom het te solderen eiland vrij is, omdat anders bijv. een SMD-component dat zich te dicht op het te solderen eiland bevindt tijdens het selectief solderen verloren gaat of het betreffende eiland niet gesoldeerd kan worden.

Offerte aanvragen!

Contact Head

Head Electronics BV
Ambachtsweg 17
2222 AH Katwijk

Tel: +31 (0)71 - 4029 154

Kamer van Koophandel Utrecht nr.:
28033616
BTW nr.:
NL007702140B01

© Head Electronics. All Rights Reserved.